miercuri, 19 mai 2010

futu-va-n gura de fraudisti



mancati usturoi ca spartii da` o clipa nu va ganditi ca sugeti bugetu` tarii. romani nenorociti ce sunteti.

va voi prezenta ceva de un penibil greu de egalat.
mai deunazi, la o emisiune televizata, iscusitul ministru a finantelor, sebastian vladescu, ne-a spus ceva genial de stupid.
domnia sa acuza traficul de usturoi ca fiind una dintre principalele metode prin care este fraudat statul. cum ziceam, penibil!

"Ne mai confruntăm cu un tip nou de contrabandă: cea cu usturoiul chinezesc. Este adus de regulă din China până în Moldova, ca să nu plătească aici toate taxele. Din Moldova se aduc câte două-trei lădiţe de usturoi de către cărăuşi..."
articolul aci
cine dracu s-ar fi gandit ca tara asta e saraca pentru ca mancam usturoi fara timbru?!?


i-as sugera altceva distinsului economist, in primul rand daca exista o contrabanda, este problema lor sa o combata ci nu a noastra, mancatorii de usturoi.
oricum, eu voi lua atitudine, am sa ma postez cu un par langa o vama cu moldova si-i palesc una peste ladita contrabandistului de nu se vede.

apoi, as arunca un ochi mai vigilent la contrabanda cu tigarete, coincidenta face sa fi lucrat timp de cativa ani buni pentru cel mai mare producator mondial de tigarete si cunosc cateva detalii. Daca acum ceva vreme, inainte de marile scumpiri dobitoace ale tigarilor, contrabanda atingea o cota de piata de 3-5%, acum, cota de piata a contrabandei este de 37%.

Mai explicit, patru din zece pachete de tigari sunt de contrabanda. Ce inseamna asta?
Multe.
Inseamna ca pentru patru din zece pachete de tigari nu se platesc taxe iar cum statul isi trage cu nesimtire aproape 80% din pretul unui pachet fara sa miste macar un deget, are mult de pierdut.
Inseamna ca piata scade drastic pentru jucatorii legali care vor fi fortati sa isi reduca activitatea, deci someri.
Inseamna ca in cazul a patru pachete din zece exista riscul sa fumati amestecuri din cele mai dubioase balarii gasite pe marginea santului. Nu ca tigarile sunt sanatoase dar au si ele calitatea lor.

un mic articol aci

Editare ulterioara: cititi ceva foarte interesant aci

Niciun comentariu: