joi, 18 februarie 2010

china, lama si obama


nobelistul negrisor pacifist dar paradoxal conducator al cel putin autointitulatei cea mai mare putere militara a lumii (ma depaseste situatia asta cu obama si Nobelul dar am s-o comentez alta data, cand voi avea chef) o incearca cu, China


n-am nimic de zis, gestul e de mare decenta si normalitate, pacat ca vine din partea cui nu trebuie. Ma refer la intalnirea asta dintre Obama si Dalai Lama.


Vedeti voi, eu nu prea sunt de accord cu ce a facut si face China cu Tibetul. Mai ales ca acum, Lhasa, capitala Tibetului si-a pierdut intru totul aura mistica, religioasa si a devenit un oras de cacat asemeni Copsei Mica, plin de blocuri, magazine, strazi si toate cele. Toate datorita invaziei chineze pan` la urma. Doar palatele au mai ramas dar viata si spiritul tibetan au fost coplesite de galbejiti, evolutia demografica spune totul.


Nu ca doar chinezii ar fi incercat si reusit asta, au fost natiuni si ele autoproclamate mari iubitoare de pace care au facut asta, englezii spre exemplu. Dar, ma rog, oamenii au un ceva doar al lor, sunt prosti, usor influentabili si uita repede.


Sa revenim, deci prin anii 50 chinezii au pus ochii pe Tibet iar prin diverse manevre, unele diplomatice, altele militare si-au insusit aceasta tara care le-a devenit un fel de judet. Ceea ce este si acum.


Chinezii sunt ai dracu de inviersunati si foarte sensibili la problema asta iar faptul ca lumea ii arata prietenie liderului spiritual tibetan, Dalai Lama, ii enerveaza la culme. S-au ars parca atat nemtii cat si francezii la un moment dat si au sfarsit prin a le fi taiate toate liniile diplomatice cu, China pentru bune perioade de timp.


Iaca-ta cum acum, nenea premiatul pentru pace (eu tot nu pricep de ce?) ii arata o ciudata prietenie tibetanului. Bun, cum am zis-o, un gest onorabil din partea celui mai nepotrivit caracter.


Partea proasta e ca daca ii mai fute mult pe chinezi cu asta la cap, america s-ar putea sa sfarseasca la fel ca celalalte natiuni temerare. Iar cand te gandesti ca pe steagul americii scrie "Made in China" e al dracului de riscant.


Bun, vor aparea unii care-mi vor zice ca, China nu-si permita sa rupa legaturile economice cu America, ar pierde prea mult. Sunteti siguri? In primul rand, China isi poate permite orice, absolut orice. Iar cum produsele chinezesti, cel putin cele de prin state, nu sunt pe atat de chinezesti ca treningurile de plastic din Dragonu` Ros, China si-ar putea cu usurinta gasi piete de desfacere. Unde mai pui ca, China sustine financiar toata Africa si America de Sud, ma rog, nu in absoluta totalitate dar majoritatea statelor, SUA s-ar putea sa aiba o crunta surpriza. Ar ramane fara bunuri iar daca furia galbejita isi mai retrage si fondurile din americi, clar e beleala.


Hahaha...ce m-as mai amuza!


Da Doamne!

Niciun comentariu: