joi, 7 ianuarie 2010

ni se aduce la cunostinta ca o ducem prost


tragedia dracului sau mare tragedie mare!
a trebuit sa apara un top al calitatii vietii scos de o organizatie care la inceputuri promitea o viata mai buna pentru toti, la tropice si cu bani putini, anume International Living pentru a mai afla cativa romani cat de prost o duc.

pai, e simplu,e mult mai greu de dus amarul trai in romania decat in Bulgaria, Uruguay, Chile, Costa Rica, Estonia, Panama sau Africa de Sud. Pana si pasnicii locuitori ai insulelor Sfantul Kitts si Nevis o duc ceva mai bine. Daca asta nu este exemplificativ pt tine cititorule, gandeste-te ca imediat sub noi se afla tari ca Moldova, Bolivia, Macedonia, Columbia, Namibia, Albania sau Bosnia. Da, Columbia unde razboiul cu mafia drogurilor e un conflict perpetuu de zeci de ani, unde rapirile sunt ceva la fel de normal ca rubrica meteo din jurnalele TV, Namibia care in mare parte e un napraznic desert, tara invecinata cu Angola, conflictul diamantelor, ori Botswana a carei moneda ne e dedicata tuturor romanilor de catre ilustrii politicieni. Despre Albania eu am invatat de la scoala ca este/era cea mai nasoala tara de pe teritoriul batranului continent. Ei bine, are 63 de puncate, fata de multele 64 ale romaniei.

topul e structurat pe 9 categorii (Costul Vietii, Timp Liber&Cultura, Economie, Mediu, Libertate, Sanatate, Infrastructura, Riscuri&Siguranta Sociala, Clima) cu punctaje de la 0 la 100 pt ficare categorie care reprezinta un anume procent din nota finala. La sanatate suntem la egalitate cu Guatemala dar suntem umiliti de Mauritius, Moldova, Iran ori Nicaragua iar la infrastructura suntem la egalitate cu Moldova ori Cuba si depasiti de Surinam, Uruguay sau Bermuda.

personal, gasesc dureros ca romania, un taram (atentie, nu tara ci taram) minunat, tara cu pretentii si aparent civilizata, aflata in UE, sa se inscrie pe lista langa asemenea tari intr-un top obiectiv si independent. Platim impozite mari dar totusi o ducem prost. V-ati intrebat vreodata de ce?
Locul 54 din 184 pt romania.

Articolul original il gasesti AICI iar topul AICI.

Niciun comentariu: